Besök hos sjukgymnast

Min axel verkar inte ha blivit riktigt bra trots vila. Jag kände att det var dags att göra en ordentlig undersökning den här gången så jag bokade in ett besök hos en sjukgymnast som är specialist på rygg- och axlar. Efter en noggrann genomgång så konstaterar han att ac-leden är helt i sin ordning.

Däremot verkar rotator cuffen (muskelpaketet i axeln) fortfarande vara överansträngt, främst muskeln supraspinatus och den anliggande slemsäcken (subacromial bursa). Bilden till höger illustrerar axelns anatomi.

Jag hittade en bra text som Axon skrivit vilken beskriver orsaken till detta;

”När du lyfter något framåt/uppåt med inåtroterad arm kommer framförallt supraspinatussenan (men även bicepssenan samt en slemsäck) att klämmas in under taket i axeln (acromion). Görs detta en gång är risken att det ska uppstå en problematik rätt liten och axelleden är skapt för att klara av detta, men utförs denna rörelse flera gånger om dagen i kombination med att att rotatorcuffen är dåligt tränad ökar risken.

Går man sedan även på gym och kör diverse olika lyft frammåt ökar risken dramatiskt att någon utan dessa muskelsenor eller slemsäckar ska bli irriterade/överbelastade/inflamerade med ett s.k subacromialt smärtsyndrom (a.k.a axelimpinchment som följd).”

Sjukgymnasten gav mig ett antal rehab-övningar som ska stärka och stimulera muskelpaketet. Detta bör göra mig återställd inom inte alltför avlägsen framtid. För en intresserade finns dom här: http://en.wikipedia.org/wiki/Rotator_cuff#Strengthening

Stort tack till Anders Jansson, sjukgymnast på Riohuset i Eskilstuna för den förträffliga genomgången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *