Kalipermätning och statusrapport

Igår var jag på mitt andra besök hos Träningscoachen i Eskilstuna. Mitt första besök var den 20:e April och nu var det alltså dags för en uppföljning.

Träningscoachen erbjuder en tjänst som kallas för kalipermätning. I korthet går den ut på att mäta hur stor del av kroppens totalvikt som består av fett. För att mäta det används ett digitalt skjutmått som mäter tjocklek på underhudsfettet. Detta görs på 9 mätpunkter, dessa punkter används sedan i en formel för att räkna ut kroppsfettprocenten.

Eftersom jag börjat träna rätt intensivt och samtidigt gått ner i vikt har jag velat spåra hur stor del av viktnedgången som bestått av kroppsfett.  En lyckad viktnedgång för mig är att inte tappa några nämnvärda mängder muskelmassa utan i princip enbart fett.

Mina mått som togs den 20e april ses som en referens. Jag surar lite över att jag inte tog några mått precis i början av resan som startade i Januari, det hade varit en kanonfin referens. Nåväl, let’s cut to the chase. Mätningen består som sagt av 9 mätpunkter och det är viktigt att man alltid mäter på exakt samma ställe. Jag litar på att träningscoachen med sin erfarenhet fixar det.


Illustration över mätpunkter. Midaxillary används dock inte i mitt fall.

Mått (20e april inom parentes), 22 juni,  förändring.

 • Chest: (7,6) 5,7 -25%
 • Bicep: (5,7) 4,7 -18%
 • Abdomen: (24,9) 17,2 -31%
 • Suprailiac: (18,3)10,5 -43%
 • Thigh: (9,5) 7,6 -20%
 • Subscapula: (10,5) 9,5 -10%
 • Tricep: (10,5) 6,7 -36%
 • Lower back: (14,3) 12,4 – 13%
 • Calf: (6,7) 5,7 -15%

Vikt (20e april inom parentes), 22 juni,  förändring.

 • Kroppsvikt i kg: (76,5) 71,7 -4,8kg
 • Fettvikt i kg: (13,23) 9,79 -3,43kg
 • Kroppsfett i %: (17,29)  13,66 -3,63%
 • Lean body mass  kg: (63,27) 61,91 -1,37kg

Kommentarer
Det finns vissa frågetecken vad gäller mätpunkten lean body mass (lbm). Det innefattar allt utom kroppsfett. Det vill säga skelett, kroppsvätskor, inre organ, muskler, maginnehåll osv. Min lbm har gått ner 1,37kg. Till en början blev jag lite oroad att jag tappat 1,37kg muskler men det kan enligt Träningscoachen lika gärna bero på att jag har tappat vätska eller helt enkelt har mindre i mag- och tarmsystemet vid den här mätpunkten. Eftersom jag progressivt ökat i styrka under den här perioden tror jag inte att lbm-förändringen är på bekostnad av muskelmassa. Men som sagt, det vet man ju inte eftersom det inte går att mäta exakt.

Jag är väldigt nöjd med resultaten på mätpunkterna. Som jag själv sett i spegeln har midjan minskat rejält, byxorna sitter mycket lösare. Jag fick häromveckan plocka fram mitt gamla skärp jag hade på gymnasiet för mitt nuvarande var alldeles för stort. Succé!  En rejäl minskning har även gjorts på mina triceps där ”fladdret” helt klart har minskat.

Som måtten visar finns det fortfarande en fett att ta av kring magregionerna, det är främst framsida mage (abdomen) som jag vill få ner till ett ensiffrigt tal. Jag ligger alltså nu på 13,6% kroppsfett och siktar på 10% som nästa mål. Min förhoppning är att dom sista resterna av min surt förvärvade kalaskula kommer att försvinna.

Min fina mage som tagit mig 6-7 år att bygga upp är då borta efter ett halvår. En epok går i graven!

Utmaningen nu består av att gå ner ytterliggare i kroppsfettprocent samtidigt som jag vill öka min muskelmassa. Jag tror stenhårt på LeanGains-metoden som jag skrivit om tidigare, ett antal personer har visat på fina resultat.  Nästa mätning är inbokad den 17 augusti och då är det upp till bevis igen!

För att öka kvalitén på min träning ett steg har jag i samband med den här mätningen även bokat in en PT-timme om två veckor. Då ska Träningscoachen gå igenom mitt träningsprogram och inspektera så jag utför övningarna med korrekt teknik. Träningscoachen har samarbete med Power Gym i Eskilstuna så det blir kul att besöka det för första gången.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *